Archief

hier vind je alles wat ik de afgelopen jaren gedaan heb.
WeblogCabaretierColumnistSchrijverMuzikantNieuws

DE SOCIALE STAAT VAN NEDERLAND - 12 Dec 2015


Moet je nou toch eens horen. "Nederlanders zijn de laatste 10 jaar positiever gaan denken over de islam en vreemdelingen. In 2004 vond 47% dat er te veel buitenlanders in Nederland woonden, nu vindt 36% dat.,

Dat staat in de tweejaarlijkse rapportage van het Sociaal en Cultureel Planbureau omtrent de sociale staat van Nederland.

Je valt van de ene verbazing in de andere. 61% van de Nederlanders is min of meer tevreden over de regering. We zijn positief over de politiek, ook over de Europese. Is dat ons land? We geven ons leven een 7'8, een 7,8!

Zijn wij dat?

Ja, dat zijn wij. We zijn tevreden, we zijn ontevreden tevreden, want klagen kunnen we. Als de Klaagmuur te koop was, dan stond hij in Nederland. Hij zou meer bezoekers trekken dan de Efteling en Blijdorp bij elkaar. Klagen is onze nationale hobby. Waarom? Omdat klagen gratis is. Klagen is het delen van onvermogen met niemand in het bijzonder. Maar waarom klagen we dan, als we zo gelukkig zijn? We klagen om het klagen, we klaagklagen, omdat we mensenmensen zijn, maar het woord mensenmensen niet meer willen horen.

We klaagklagen over alles wat los en vast zit. Nederland is niet voor niets het land met de grootste cabaretierdichtheid per vierkante meter.

Nu niet meteen klaagmail sturen, lezers, in de trant van: "Bijlo, jij bent zelf ook cabaretier, dus wat zit je nou te klagen over al die cabaretiers?" Nee, niet doen, want dan ga ik weer klagen over al die klaagmail, je komt voor je het weet in een klaagspiraal terecht, een verstikkende klaagkluwen, dat is nergens voor nodig, want het gaat zo goed met Nederland. We zijn het op vijf na rijkste land ter wereld. We staan in de topvijf van meest concurrerende economieën. 45% van de Nederlanders doet aan vrijwilligerswerk! Alleen in Zweden schijnt dat percentage hoger te liggen. Dat stomme Zweden, daar is altijd alles beter, zeer irritant. De verpleegzorg is beter, de kinderopvang is beter, je brengt je kind als het 7 weken is en op zijn twaalfde verjaardag haal je het weer op. Het zwangerschapsverlof is langer in Zweden, als je je bevallingen goed plant hoef je nooit meer te werken. Naaimachines, auto's, thrillers, stofzuigers, seks, alles is in Zweden beter.

We zijn dus gelukkig en tevreden, juist door dat klagen. Want als je nies meer te klagen hebt, waar moet je dan nog over klagen? Over het feit dat je niks te klagen hebt misschien, maar je raakt een keer uitgeklaagd, en dan zakt onherroepelijk het rapportcijfer van je eigen leven.

He, wat maken die buren weer een pestherrie. En welke debiel gaat er met deze wind bladblazen? Vast een buitenlander. Waarom zit dat sterrenresqurant nou weer vol vanavond?

vincent@adnl